Hány érintés az élet? Százérintő - mai mondókás könyv a kezdetekre

Nem hiába található a borítón 100 emberi ujj, tíz kéz, fiatalé, idősé, nagytestvéré, nőé, férfié, melyek egy kisgyermeket készülnek jó kedvre deríteni. Lackfi János mondókáiban, a süni, mókus, labda, béka, szúnyog mellett a mobiltelefontól a repülőig sok mai tárgy is helyet kap, és alkalmat ad az önfeledt játékra, cirógatásra, dögönyözésre, lógázásra. A rigmusokhoz kapcsolódó játékleírásokat J. Kovács Judit a Kerekítő baba-mama foglalkozáshálózat vezetője készítette.
Az élet első évei érintésekből, ölelésekből állnak, a felcseperedő kisgyermek életszükségletei közé tartoznak.
Meghatározó, utólag pótolhatatlan érzelmi biztonságot nyújtanak. Érintés és humor- múltunk és jövőnk közös lételemei; a régi paraszti kultúrában és a mai világban egyaránt fontosak.
Felgyorsult, eltárgyiasodott világunkban különösen fontos, hogy a szülő hangja, érintése, mosolya, ölelése kísérje a gyermeket. A személyes kapcsolatok és az összenevetések elmaradhatatlanok. A Százérintő huszonkét játéka ebben van segítségünkre! Ne feledjük, hogy sokszor ismételve játsszuk mindegyiket! Ezek nem versek, hanem eljátszható rigmusok. Ízlelgessük kántálva, ösztönösen vagy az iránytűnek szánt játékleírás szerint! Némelyiket billegtessük egyszerű dallammal pár hangon!
A kisgyermekek első játékai, melyekkel a még beszélni sem tudó kicsinyét szórakoztatja a szülő, nagyszülő, nagytestvér, vagy más hozzátartozó, mindig is az embert körülvevő tárgyak és tevékenységek köré épültek.
A nagyanyáinktól örökölt gazdag, időtálló, értékes játéktár mellett, szeretettel ajánlom Lackfi János mondókáit, hisz a nevetésben mindig ott a szeretet!

A Móránál, Agócs Írisz rajzaival megjelenő kötetről Vekerdy Tamás így ír : ” „Mesélj „fejmesét” a gyerekednek! Olyat, amit te találsz ki! Éppen akkor és éppen ott… Meglátod: élvezni fogja. Hát még ha „fejből” mondókázol, „kerekítesz” vele! Lackfi János és J. Kovács Judit ezt csinálták. És milyen jól! Még te is használhatod… És mintául is szolgál: így kell – így is kell – a mai szülőknek a mai gyerekkel „kerekíteni”.„

Jó kedvű cirókázást, mobilozást, liftezést kívánok a mindennapokra!

Judit

Műhelyfotók: "Úton a dabasi nyomdába"

A Kacagtató a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegylajstromában 211 181 sorszámon bejegyzett védjegy.